Baldrijan

Baldrijan ali zdravilna špajka (Valeriana officinalis L.)

 

Rastlina
Baldrijan ali zdravilna špajka je trajnica, ki zraste med 50 in 150 cm visoko in uspeva na vlažnih močvirnatih terenih. Spada v rod špajka in v družino špajkovk, ki šteje na svetu približno 250 vrst, v Sloveniji pa jih uspeva dvanajst; med temi je edina zdravilna vrsta pri nas samo baldrijan. Baldrijan ima votlo in rahlo razbrazdano steblo, na katerem rastejo neparno pernato deljeni listi, ki jih sestavlja 11 do 25 lističev. Konec stebelnih poganjkov tvorijo majhni cvetovi v obliki kobulastega socvetja. Čas cvetenja je med junijem in avgustom, cvetovi pa so bele do rožnate barve.

 

Zgodovina uporabe
Baldrijan že več tisočletij velja za zdravilno rastlino, kar dokazujejo zgodovinski zapisi v indijski in kitajski medicini. V ljudski medicini so baldrijan uporabljali predvsem za pomirjanje, proti nespečnosti, pri nervoznem želodcu, pa tudi za lajšanje glavobolov. Baldrijan je kot zdravilna rastlina najbolj raziskana in ima najbolje dokazano učinkovitost med rastlinami s pomirjevalnim učinkom.

 

Delovanje in uporaba
Danes se za izdelavo farmacevtskih izdelkov uporablja izvleček korenine baldrijana. Učinki uporabe farmacevtskih izdelkov iz baldrijana se pojavijo postopoma in skozi daljše obdobje uporabe (več tednih) in ne takoj. Pripravki iz baldrijana se priporočajo predvsem ljudem, ki tožijo zaradi motenj, kot so nemir, nervoza, razdražljivost, stres in blage motnje spanja. Najpogostejši pripravki so čaji, tinkture, v sodobni fitoterapiji pa vodni in vodno-etanolni izvlečki, vgrajeni v kapsule in tablete. Vodno-etanolni izvlečki v kapsulah in tabletah imajo močnejše delovanje, kot ostale oblike. Uporaba vseh pripravkov iz baldrijana se odsvetuje osebam mlajšim od 12 let zaradi pomanjkanja ustreznih podatkov o varnosti uporabe. Po do sedaj dostopnih podatkih baldrijanovi pripravki ne povzročajo odvisnosti.

Zaključki Odbora za zdravila rastlinskega izvora (HMPC) v zvezi z uporabo posebnega pripravka s korenino zdravilne špajke, pridobljenega kot suhi etanolni ekstrakt, za lajšanje blage živčne napetosti in motenj spanja temeljijo na njegovi „dobro uveljavljeni medicinski uporabi“. To pomeni, da obstajajo podatki iz literature z znanstvenimi dokazi o njegovi učinkovitosti in varnosti pri uporabi na navedeni način, ki zajemajo obdobje vsaj 10 let v EU.
Odbor HMPC je presodil, da klinične študije s suhimi etanolnimi ekstrakti podpirajo njegovo uporabo za lajšanje blage živčne napetosti in motenj spanja. Rezultati so pokazali izboljšanje v smislu časa, potrebnega za uspavanje, in kakovosti spanja.
 


Viri:
Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Slovensko farmacevtsko društvo; Ljubljana 2013
EMA, Korenina zdravilne špajke, EMA/152385/2016: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/valerian-root-summary-public_sl.pdf

 

 

Nazaj na seznam

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.